Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Ένας διορατικός προτεστάντης

O επικεφαλής της Γερμανικής Προτεσταντικής Εκκλησίας, Heinrich Bedford-Strohm ζήτησε την εισαγωγή της διδασκαλίας του Ισλάμ σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας ώστε να πάψει αυτή να γίνεται από ανεξέλεγκτα κέντρα που μετατρέπουν το Κοράνι σε εργαλείο χειραγώγησης. Ο Strohm θεωρεί πως μια επίσημη διδασκαλία του Ισλάμ στα γερμανικά σχολεία θα επιτρέψει στους μουσουλμάνους μαθητές να σταθούν με κριτικό τρόπο απέναντι στη θρησκεία τους και δεν θα κινδυνέψουν να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης που σκοπό έχει τη ριζοσπαστικοποίησή τους. Πρότεινε μάλιστα την ευθύνη των μαθημάτων αυτών να την έχουν οι ίδιες οι Ισλαμικές Οργανώσεις που επίσημα λειτουργούν στη χώρα, κάτι που θα βελτιώσει και τη δική τους «εικόνα» απέναντι στο κράτος και τους πολίτες.

Στη Γερμανία, 7 ομοσπονδιακά κρατίδια ήδη προσφέρουν κάποια μορφή διδασκαλίας του ισλαμισμού στα σχολεία, στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο που προσφέρουν αντίστοιχα και για τη διδασκαλία του Καθολικισμού ή του Προτεσταντισμού, ωστόσο κανένα από αυτά τα μαθήματα δεν ανήκει στα υποχρεωτικά.

Ο Strohm ενσαρκώνει ένα θρησκευτικό ήθος νηφαλιότητας, ανοχής και αυτοπεποίθησης που καλωσορίζει αντί να αποκλείει και ενσωματώνει αντί να περιθωριοποιεί. Έχω γνωρίσει πολλούς ιερείς που διαπνέονται από το ίδιο διορατικό ήθος.