Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το προσφυγικό

προ

-Γιατί υπάρχουν τόσα κέντρα φιλοξενίας στην Κ. Μακεδονία;

Ο ρυθμός μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες υπολείπεται κατά πολύ του προταθέντος στόχου. Σε σύνολο 66.400 προσφύγων που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος μόνο 864 έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια μετεγκατάστασης. Χώρες όπως η Πολωνία και η Αυστρία δημιουργούν κωλύματα. Η κεντρική Μακεδονία είναι το τελευταίο ελληνικό σημείο πριν τους προορισμούς στους οποίους επιθυμούν να μεταβούν οι πρόσφυγες. Λόγω της Ειδομένης, έπρεπε να δημιουργηθούν πρώτα εδώ κέντρα φιλοξενίας. Τις επόμενες μέρες κατασκευάζονται 7 νέα κέντρα φιλοξενίας στην Κεντρική Ελλάδα. Συγκεκριμένα τα νέα κέντρα βρίσκονται σε Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Τρίκαλα, Στυλίδα, Τρίπολη και Μεσσήνη. Αυτό ως απάντηση σε όσους φοβούνται για το «σχέδιο αλλοίωσης του ελληνισμού της Μακεδονίας».

-Πώς θα νοσηλευτούν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγείας; Πώς θα πάνε στα σχολεία μας χωρίς να υποβαθμίσουν την παιδεία μας;

Οι πόροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες των προσφύγων προέρχονται κατά βάση από ευρωπαϊκά κονδύλια και πηγές, που αν δεν υπήρχαν πρόσφυγες δεν θα υπήρχαν και τα ίδια. Το θέμα της υγείας και της στελέχωσης του νοσοκομείου υπάρχει υπουργική δήλωση  ενίσχυσης του νοσοκομείου μας με προσωπικό. Ήδη, να ενημερώσω με την ευκαιρία, ότι έχει προσληφθεί ένας επικουρικός χειρουργός και ένας ορθοπεδικός, επίκειται η πρόσληψη ενός παιδιάτρου (υπάρχει ενδιαφέρον) και εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός ακόμη μόνιμου παθολόγου.

-Ποιος θα μας παρέχει προστασία από αυτούς τους ανθρώπους;

Κατά αρχάς πρέπει να εξηγήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι εγκληματίες. Είναι οικογένειες σύριων με παιδιά. Συνεπώς δεν πρέπει εξ αρχής να είμαστε προκατειλημμένοι και αρνητικοί.  Οι χώροι αυτοί θα είναι χώροι φιλοξενίας, χώροι ανοιχτοί και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα υπάρχουν κινήσεις αλληλεγγύης, κοινές εκδηλώσεις για τα παιδιά, όπως συμβαίνει σε Βέροια και Αλεξάνδρεια. Είναι λάθος να χρεώνουμε προκαταβολικά εγκληματική διάθεση σε μια ευρύτερη πληθυσμιακή ομάδα. Θα υπάρχει και αστυνόμευση του χώρου από δύναμη αστυνομικών.

Θέλω να προσθέσω ότι υπάρχει κινδυνολογία από πολιτικούς αξιωματούχους αλλά και από κάποια media που τρέφονται από την κατασκευή ειδήσεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός site που ισχυρίστηκε ότι στον χώρο φιλοξενίας στην Βέροια οι πρόσφυγες φτιάξανε τζαμί ή σπάσανε σταυρό από το εκκλησάκι. Πρόκειται για ακροδεξιά sites που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρατσιστικές εξάρσεις. Όλα αυτά διαψεύστηκαν από τους υπεύθυνους του κέντρου φιλοξενίας. Αλλά απέναντι σε αυτά τα κατασκευάσματα, θα ήθελα να μιλήσουμε για τον Σύριο πρόσφυγα, που διαμένει στον χώρο φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας και αφού βρήκε την περασμένη Κυριακή μια παραμελημένη τσάντα την παρέδωσε στην αστυνομία προκειμένου να αναζητηθεί ο ιδιοκτήτης της. Υπάρχει και αυτή η πλευρά της είδησης.

-Θα υπάρχουν μόνο Σύριοι ή και άλλοι μετανάστες;

Η δέσμευση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναφέρει για οικογένειες Συρίων.