Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο;

εκλογικός νόμος

Καταθέτουμε στη Βουλή την πρότασή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη βάση της απλής αναλογικής. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα πυροτέχνημα με σκοπό να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα καίρια προβλήματα. Εγώ το θεωρώ μια από τις σημαντικότερες τομές που οφείλουμε ως αριστερά να κάνουμε. Άλλωστε ήταν αυτές οι πολιτικάντηκες αλχημείες που στρέβλωναν την λαϊκή βούληση, ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής.  Ο νόμος τώρα θα αλλάξει επί το αναλογικότερο. Κάποια από τα βασικά σημεία της προτεινόμενης αλλαγής:

-Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε καμία εκλογική περιφέρεια να μην έχει περισσότερους από δέκα βουλευτές.

-Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

-Καθιέρωση της απλής αναλογικής.

-Διατήρηση του πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.

-Καθιέρωση 12ετούς θητείας για τους βουλευτές, ενώ σήμερα δεν υπάρχει όριο με αποτέλεσμα να συντηρούνται δυναστείες.

-Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών. Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές κατά νομό!

Φίλε πολίτη, στην συζήτηση αυτή πρέπει να εμπλακείς, να συζητήσεις, να διατυπώσεις τις δικές σου προτάσεις. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο είναι ένα βήμα προς την βελτίωση του πολιτικού μας συστήματος και της σχέσης του πολίτη με τους αντιπροσώπους του. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν επιπλέον προβλέψεις για την μεγαλύτερη λογοδοσία των βουλευτών προς την εκλογική βάση.