Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Δημοσιογραφικά δεινά

press

Διαβάζω στο ‎ΠρώτοΘέμα ότι η Ισπανία είναι ανάστατη εν μέσω εθνικών εκλογών επειδή αποδείχτηκε ότι ο Βαρουφάκης επισκέφτηκε τη Βαρκελώνη για να στηρίξει την Καμπάνια της Αδα Κολάου με τα έξοδα πληρωμένα από τον δήμο. Η είδηση αναδημοσιεύθηκε από το «έγκριτο» #‎ΒΗΜΑ, το #‎Newsit, το #‎TheToc κλπ. Ο Βαρουφάκης εξήγησε ότι η απόδειξη που έδωσαν στη δημοσιότητα ήταν ένα ψέμα. Φυσικά η διάψευση δεν υπάρχει πουθενά!

Έπειτα υπάρχει η περίπτωση του Νίκου Φίλη που σύμφωνα με το «Θέμα» φερόταν να έχει προτείνει την απαγόρευση της χρήσης της λέξης «πριγκίπισσα» στα σχολεία της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα το ίδιο έντυπο αναγκάστηκε να δημοσιεύσει δημόσια συγνώμη στην Νάντια Βαλαβάνη, για την περιβόητη περίπτωση της ανάληψης χρηματικού ποσού της μητέρας της λίγες μέρες πριν την επιβολή των Capital Controls. Η εφημερίδα παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία του ρεπορτάζ ήταν όλα λάθος.

Ακόμα έγραψε ότι θα επιβάλλονται δίδακτρα στα παιδιά όσων ψήφισαν “ναι” στο δημοψήφισμα, ενώ οι σπουδές θα είναι δωρεάν για όσους ψήφισαν “όχι”, προκαλώντας την χιουμοριστική απάντηση του Λιάκου.

Αλλά παρότι είναι αστείο, το φαινόμενο είναι βαθύτατα προβληματικό. Ένα ψέμα επινοείται, έπειτα αναπαράγεται από άλλα media επειδή είναι βολικό, έπειτα αναπαράγεται από βουλευτές της αντιπολίτευσης που συγκροτούν ολόκληρους λόγους γύρω από αυτά τα κατασκευάσματα, και βεβαίως εξαπλώνεται στην κοινή γνώμη, που συνηθίζει στο ψέμα. Έτσι σκηνοθετείται ένα ολόκληρο σκηνικό προπαγάνδας.

Ο νόμος επιτρέπει στους δημοσιογράφους να δημοσιεύσουν μια δήλωση μεταμέλειας (στην οποία παραδέχονται ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους και απλά αναμετέδωσαν χωρίς έρευνα και χωρίς στοιχεία τα όσα έλεγε «κάποιος») και να διαφύγουν των επιπτώσεων.

Γι΄αυτό και το Πρώτο Θέμα τον τελευταίο καιρό αφιερώνει μονόστηλα μεταμέλειας. Είναι κάτι που πρέπει να κάνει για να αποφύγει τις αγωγές για τις συκοφαντίες. Δίπλα όμως από τα μονόστηλα αυτά που ανυπόγραφα ζητάνε ειλικρινές συγνώμες υπάρχουν και τα δημοσιεύματα νέας κοπής, αυτά για τα οποία θα ζητήσει συγνώμη δηλαδή σε έξι μήνες όταν θα απειληθεί με αγωγές. Και το αστείο συνεχίζεται.