Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Η απλή αναλογική

13781867_555833447937164_8117079760538331424_n

Την απλή αναλογική την ζητούσαμε χρόνια όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που διαπιστώναμε τις δραματικές συνέπειες της κραυγαλέας αναντιστοιχίας ανάμεσα στην ψήφο της λαϊκής βάσης και την σύνθεση του κοινοβουλευτικού σώματος. Την ζητούσαμε ως πολίτες. Την νομοθετούμε ως πολιτικοί.

 Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

1. καταργείται το μπόνους των 50 εδρών ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην διατήρηση του μπόνους. Επικαλείται την μη- κυβερνησιμότητα που δήθεν θα επιφέρει η κατάργηση του μπόνους. Δεν είναι όμως η κατάργηση του μπόνους η αιτία της μη-κυβερνησιμότητας! Μη κυβερνησιμότητα δημιουργεί η δυσπιστία του πολίτη προς την πολιτική. Και αυτήν την δυσπιστία την έθρεψαν τα τερτίπια των αλχημιστών της ΝΔ και του Πασοκ που συναγωνίστηκαν για το ποιος θα αλλοιώσει περισσότερο την λαϊκή βούληση. Γι’ αυτό σήμερα ο πολίτης θεωρεί την Βουλή ως ένα σώμα αυτοαναφορικό, εσωστρεφές, που δεν αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της κοινωνίας.

 2. ορίζεται ως όριο δικαιώματος ψήφου το 17ο έτος. Και πάλι η Νέα Δημοκρατία αποκηρύσσει αυτό το δημοκρατικό άνοιγμα στις νέες ηλικιακές επικράτειες. Πρόκειται για την αντανακλαστική αντίδραση ενός γερασμένου κόμματος. Όμως το ίδιο γερασμένη μοιάζει και η δημοκρατία, η οποία μπορεί να ξεπεράσει την κρίση που διανύει μόνο με την λαϊκή συμμετοχή. Οφείλουμε λοιπόν να εντάξουμε τους νέους στην δημοκρατική διαδικασία, να συζητήσουμε τις δυναμικές ιδέες, τους θετικούς στόχους, τους προβληματισμούς τους.

 Λίγα λόγια για την αντιπολίτευση.

– Τί μας λέει η ΝΔ κατηγορώντας μας ότι με τον νέο εκλογικό νόμο δημιουργούμε εκ του πονηρού συνθήκες μη κυβερνησιμότητας; Μας λέει να διαιωνίσουμε την αλλοίωση της βούλησης του λαού, την αποσύνδεση του πολιτικού προσωπικού από τον πολίτη, την δυσπιστία του προς την δημοκρατία. Προτιμά μια βουλή αποκομμένη, απόμακρη, ασφαλή στην αυτοαναφορικότητά της, πανίσχυρη στην μυστικοπάθειά της. Βλέπει τον εαυτό της ως εκλεκτό σώμα με αποστολή να διαφεντεύει τον «όχλο» από τη γυάλινη φούσκα της. Ουσία της Βουλής όμως δεν είναι να διαφεντεύει αλλά να υπηρετεί τον κόσμο. Να λογοδοτεί αντί να κουνά το δάκτυλο.

 – Η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι «νομιμοποιούμε» τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Το αξιοσημείωτο βέβαια, είναι ότι από χθες που οι Χρυσαυγίτες δήλωσαν πως δεν θα ψηφίσουν τον νόμο, το πολιτικό κατεστημένο δεν δείχνει να διακατέχεται από τόσο μεγάλη οργή για το ποιος συμπλέει με τους νεοναζί και ποιος όχι. Περιορίζεται σε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι «το ενδεχόμενο των 200 ψήφων απομακρύνεται».

 – Τέλος να μιλήσουμε για την υποκρισία του «Κεντρώου χώρου». Αλήθεια δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψε την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για εκλογικό σύστημα «που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες»; Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά δεν μιλούσε για «νέο εκλογικό νόμο στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus που τελικά δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα»; Δεν ήταν στις 2/6/2105, που το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών; Πόσο απογοητευτικό είναι ένα κόμμα που κατ’ εξακολούθηση αποδεικνύει ότι οι δημοκρατικές του ευαισθησίες είναι ρητορικά σχήματα που εξατμίζονται όταν συναντούν τις πολιτικές σκοπιμότητες;

 Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ένα πάγιο αίτημα κάθε πραγματικά προοδευτικής δύναμης. Και αυτό το αίτημα γίνεται επιτέλους η νέα πολιτική κατάσταση. Και όσοι υπερψηφίσουμε την πρόταση για την απλή αναλογική θα πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που συνεισφέραμε σε αυτή την προσπάθεια διάσωσης της πολιτικής από το βάραθρο της πλήρους απαξίας.