Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Καταρρίπτοντας τους φόβους για τους πρόσφυγες

eidomenh-prosfyges-735x400

Ακούω δεξιά και αριστερά – κυρίως δεξιά – ότι «αυτός ο τόπος δεν χωράει πρόσφυγες». Ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο μπορεί κάποιος να αποφασίσει για το πόσοι «χωράνε» σε μια τοπική κοινωνία;

Όσο κι αν ψάξουμε στη βιβλιογραφία, δεν θα βρούμε κανένα κριτήριο δημογραφικής αναλογίας προσφύγων – ντόπιων. Η ερώτηση αυτή υπονοεί ότι οι γηγενείς και οι πρόσφυγες ανταγωνίζονται για περιορισμένους πόρους.

Πώς θα νοσηλευτούν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγείας;

Πώς θα πάνε στα σχολεία μας χωρίς να υποβαθμίσουν την παιδεία μας;

Πώς θα τραφούν χωρίς να μας πάρουν το δικό μας φαγητό;

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετοΗ εμπειρία δείχνει πως η άφιξη προσφύγων είναι μοχλός ανάπτυξης τοπικών οικονομιών.

Η εγκατάσταση προσφύγων μπορεί να προσελκύσει πόρους από διεθνείς φορείς. Πόρους που θα αναβαθμίσουν τα σχολεία που εκπαιδεύουν πρόσφυγόπουλα. Πόρους που θα συντηρήσουν μηχανήματα που θα συμβάλουν στη λειτουργία των καταυλισμών. Πόρους που θα βοηθήσουν στην πρόσληψη υπαλλήλων για τις ανάγκες των καταυλισμών. Πόρους από τις επιδοτήσεις που θα λάβουν αγρότες για να θρέψουν αυτά τα στόματα.

Ακόμα όμως και στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγιεινής, δεν προκύπτει πεδίο ανταγωνισμού προσφύγων και γηγενών. Αν δεν εξοβελιστούν στο κοινωνικό περιθώριο, οι πρόσφυγες παρουσιάζουν εγκληματικότητα μικρότερη από αυτή των γηγενών. Το πρόβλημα προκύπτει μόνο όταν οι άνθρωποι αυτοί περιθωριοποιούνται και γκετοποιούνται.