Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Νuit Debout

Nuit Debout

Στις γαλλικές «Nuit Debout» λέει, μέσα στους φοιτητές και τους άνεργους, ανακατεύονται συχνά και μερικοί «παρατηρητές», που προέρχονται από το περιβάλλον της κυβέρνησης Ολάντ. Αυτό που κάνουν οι παρατηρητές μας είναι ότι προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το νυχτερινό κίνημα πού γεννήθηκε από το πουθενά.

Αλλά δε νομίζω πως αυτό το κίνημα γεννήθηκε από το πουθενά. Όπως από το πουθενά δεν γεννήθηκε και η αντίδραση των πολιτών που κατακλύζουν τους δρόμους και τις πλατείες του Ρέικιαβικ στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers που ενέπλεκε τον πρώην πρωθυπουργό τους στην υπόθεση συγκάλυψης οικονομικών στοιχείων. Αυτά τα κινήματα ωρίμαζαν από καιρό και εμφανίζονται εξαιτίας αυτών των αφορμών. Αλλά τι βρίσκεται στο βάθος;

Βρίσκεται το πολιτικό κύρος των δημοκρατικών θεσμών που εξατμίζεται. Βρίσκεται η αδυναμία της δημοκρατίας να δώσει στον πολίτη ουσιαστική φωνή. Βρίσκεται η κοινωνική δυσπιστία προς τους παραδοσιακούς πολιτικούς θεσμούς.

Και οι παρατηρητές προσπαθούν να καταλάβουν. Αλλά θα έπρεπε ήδη να έχουν καταλάβει. Οι δημοκρατίες μας παρακμάζουν. Και πρέπει να κάνουμε βήματα για να μην αφήσουμε να συμβεί αυτό. Τα κοινοβούλια πρέπει να ξαναγίνουν οι αρένες όπου εισακούονται οι ήχοι των κοινωνικών αιτημάτων.