Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Οι παραποιήσεις του ΣΕΒ

σεβ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του (5/5/2016), κάνει μια αποσπασματική χρήση δεδομένων, αποκρύβει επίσημες στατιστικές πηγές για να «δαιμονοποιήσει» τους δημοσίους υπαλλήλους. Τί κάνει;

-Διατυπώνει για πολλοστή φορά το αξίωμα ότι «το ελληνικό δημόσιο διογκώθηκε υπέρμετρα…». O αρθρογράφος υπολογίζει τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα το 2015 σε 770.000, ενώ τα πραγματικά στοιχεία της απογραφής  δείχνουν (Μάρτιος 2016) ότι ο αριθμός ανέρχεται στις 563.000 (apografi.gov.gr). Ο αρθρογράφος του ΣΕΒ διογκώνει τον δημόσιο τομέα κατά 200.000 περίπου άτομα.

-Δεν είναι σαφές ποιον δείκτη χρησιμοποιεί για να θεμελιώσει το αξίωμά του «υπερτροφικού δημόσιου τομέα». Άλλοτε χρησιμοποιείται το μισθολογικό κόστος, άλλοτε το ύψος των δημοσίων δαπανών, άλλοτε ο αριθμός των απασχολούμενων. Ο,τι βολεύει κάθε φορά.

-Η άποψη του αρθρογράφου είναι ότι η διόγκωση του κρατικού ελλείμματος προκλήθηκε κυρίως από προσλήψεις προσωπικού. Αποκρύβει μια σειρά από πολύ σημαντικότερους παράγοντες, όπως η κακοδιαχείριση, το υπερβολικό κόστος μεγάλων δημόσιων έργων, το κόστος της διαφθοράς, η γραφειοκρατία.

Η αλήθεια είναι ότι:

– Σε εμφανή αντίθεση με τις ιδεοληψίες του ΣΕΒ περί «υπερτροφικού δημόσιου τομέα», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η απασχόληση στον ελληνικό δημόσιο τομέα ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού βρίσκεται πλέον κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι λαθροχειρίες και οι επιλεκτικές χρήσεις δεδομένων από πλευράς του ΣΕΒ στοχοποιούν τον δημόσιο τομέα και την εργασία σε αυτόν. Το δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις, χρειάζεται αναδιαρθρώσεις. Να γίνει πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο ποιοτικό. Όχι μικρότερο, όπως το θέλει ο ΣΕΒ.