Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας

ΛΕΝ

Σε κάθε τόπο υπάρχουν κάποιες ομάδες, οι οποίες αποτελούν καθρέπτες ώστε αυτός να αναγνωρίζει τον εαυτό του. Όταν ένας τόπος γοητεύεται από τις σειρήνες της λήθης και τείνει να ξεχάσει την ταυτότητά του, αυτές οι ομάδες λειτουργούν σαν αποθήκες αναμνήσεων, σαν αρχείο. Λειτουργούν ως εμπόδιο απέναντι στην λήθη αλλά και σαν στιβαρό και άκαμπτο δοχείο, ώστε όταν η ατμόσφαιρα της λήθης ξεπεραστεί, ο τόπος πάντα να μπορεί να βουτά και να αναθυμάται ποιος ήταν και που μπορεί να πάει. Αυτές οι ομάδες φέρουν πάνω τους και μέσα τους τα σημάδια της παράδοσης που επηρέασαν έναν τόπο. Μια τέτοια ομάδα είναι και το Λύκειο Ελληνίδων για τον τόπο της Νάουσας. Ένας καθρέπτης, γεμάτος στίγματα και ίχνη που εμπλουτίζονται διαρκώς. Αυτός ο καθρέπτης κλείνει σήμερα πενήντα χρόνια ζωής γεμάτα επιτυχίες.

Το Λύκειο Ελληνίδων είναι ένα φάρος για τους πολίτες αυτής της πόλης, για να τους θυμίζει τις παραδόσεις αλλά και να τους προσφέρει ένα σταθερό χώμα, μια βάση για να ευδοκιμήσουν. Διότι παρόν χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει. Και το Λύκειο Ελληνίδων είναι μια από τις πηγές της μνήμης της πόλης μας που μας τροφοδοτεί ανεξάντλητα με υλικό από το παρελθόν και ιδέες για το μέλλον.

Αλλά είναι και μια χοάνη, που μέσα της μάζεψε γυναίκες και άντρες δημιουργώντας μια ξεχωριστή κοινωνία, μια πηγή συναδέλφωσης και ένα κοινό σημείο αναφοράς, πράγμα σπουδαίο με προεκτάσεις πολιτικές. Διότι πολίτης σημαίνει να είσαι μέλος της πόλης. Και μέλος της πόλης γίνεσαι μέσα από αυτές τις μικρές χοάνες που σφυρηλατούν την ένωση των συν- κατοίκων.

Όμως το Λύκειο Ελληνίδων, σε αυτά τα πενήντα χρόνια της λειτουργίας του δεν ήταν μια εσωστρεφής ομάδα. Υπήρξε μια ομάδα- πρέσβειρα της ταυτότητας του τόπου μας. Διεύρυνε και συνεχίζει να διευρύνει τα νήματα που συνδέουν τον τόπο μας με άλλους τόπους εντός και εκτός Ελλάδας, μεταφέρει την πολιτισμική παραγωγή μας έξω από τα στενά σύνορά μας.

Αλλά το Λύκειο Ελληνίδων για μένα είναι σημαντικό για έναν ακόμα λόγο. Για την ισχυρή γυναικεία παρουσία, για τον ισχυρό θηλυκό χαρακτήρα που υπάρχει στον πυρήνα της, δίνοντας στις γυναίκες ακόμα ένα μέρος για να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους και να παρέμβουν με τις δράσεις τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Λύκειο Ελληνίδων πρέπει να συνεχίσει την άκαμπτη πορεία του. Και πρέπει να σταθούμε αρωγοί για όσα επιχειρήσει στο μέλλον. Σε αυτούς τους καιρούς που ο κόσμος μετεωρίζεται προβληματισμένος, οι πηγές της μνήμης μας είναι αναγκαίες. Εύχομαι καλή συνέχεια στην εξαιρετική αυτήν πορεία.