Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος

esoterikes_selides-03

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος:

-Είναι φτιαγμένος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δίνει έμφαση στην παραγωγή, πρωτίστως στα αγροτοδιατροφικά, και στην καινοτομία.

-Στις μεγάλες επιχειρήσεις δεν προσφέρει επιδοτήσεις, αλλά δωδεκαετές ασφαλές φορολογικό περιβάλλον και γρήγορη αδειοδότηση.

Αλλά είναι χαρακτηριστικό το τι συνέβαινε με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Χαοτική κατάσταση:

– Υπήρχαν 6000+ επενδυτικά σχέδια,

– Υπήρχαν χρωστούμενα 6,5 δις

– Ο μέσος όρος αξιολόγησης της επένδυσης ήταν 1,5 χρόνος και ενώ ο νόμος προέβλεπε ότι θα υπήρχε μια αξιοκρατική διαδικασία, επιλέγονταν οι αρεστοί.

– Ότι χρήματα είχαμε στο ταμείο ήταν παγωμένα από την Κομισιόν, για λόγους διαφθοράς.

Τι κάναμε τώρα:

1. Ξεπαγώσαμε τον Μάιο τα χρήματα από την Κομισιόν και ταξινομήσαμε τις τρεις κατηγορίες επενδύσεων:

-αυτές που είναι υπαρκτές και ολοκληρώνονται,

-αυτές που θέλουν κάποιο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν

-αυτές που δεν είναι ενεργές

2. Δίνουμε διορία ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις παλιές υπαρκτές επενδύσεις και να αποεντάξουμε όλες αυτές που δεν προχωράνε.

3. Επιταχύνουμε την διαδικασία αξιολόγησης με εξωτερικούς αξιολογητές, οι οποίοι θα αμείβονται με κανονικό τρόπο, ώστε σε 3-5 μήνες το σύστημα να λειτουργήσει.

4. Δεσμεύουμε πραγματικούς και όχι φανταστικούς πόρους για την αποπληρωμή αυτών των ποσών. 2,5 δισεκατομμύρια εντός επταετίας. Τα χρήματα είναι δεσμευμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Κακοδιοίκηση, μπαλώματα, ανευθυνότητα, πελατειασμοί, διαφθορά, διαπλοκή. Έτσι νομοθετούσαν και τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το συσσωρευμένο χάος.