Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Πουλώντας τάξη, στοχοποιώντας γειτονιές

1

«Θα τελειώσω τα Εξάρχεια από τον πρώτο μήνα»
Τερματίστηκε η γραφικότητα για μια ακόμη φορά. “Θα πατάξωμεν την αναρχία”, φάση Παπαδόπουλος, με βλοσυρό βλέμμα και γράμματα μεγάλα. Επίθεση στη γειτονιά από έναν μελλοντικό πρωθυπουργό, όπως γίνεται κάθε φορά. Στοχοποιούν τη γειτονια μέσω των καναλιών, όλο τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιώντας έννοιες όπως «γκέτο, εξαρχιστάν» και τα συναφή και μετά έρχεται κάποιος σωτήρας να μας σώσει από τον μπαμπούλα των Εξαρχείων. 

Και πάλι δεν θα ασχοληθείτε με την φτώχεια στην οποία έχετε ωθήσει τον κόσμο και με τις πολιτικές σας, που τόσα χρόνια οδηγούν οικογένειες στο δρόμο; Με την πόλη που πνίγεται απ’ το τσιμέντο, λόγω της άκρατης εμπορικής εκμετάλλευσης, ή με τον παραμμελημένο πνεύμονα πρασίνου στο Λόφο του Στρέφη, που οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να διατηρήσουν σε μια αποδεκτή κατάσταση; Θα συνεχίσετε απλά να προωθείτε λόγια μίσους, για τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας, που οδηγούν σε ενέργειες όπως η εμπρηστική επίθεση στην Στέγη Μεταναστών και Προσφύγων πριν λίγες ημέρες στα Εξάρχεια; Τόσο καυχιέστε για την ελληνική φιλοξενία.. αλλά το μόνο που μ̶π̶ο̶ρ̶ε̶ί̶τ̶ε̶ θέλετε είναι να τους κρύψετε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.. Και πάλι δεν θα ασχοληθείτε με τις μαφίες που λειτουργούν με την ανοχή της αστυνομίας τόσα χρόνια, εκτός και αν γίνει.. σκηνικό που περιπλέκει τα πράγματα; Όχι. Σας ενοχλούν οι πορείες που κάνουν οι «μπαχαλάκηδες Εξαρχειώτες» ενάντια στις μαφίες και τον εκφασισμό της κοινωνίας.. 

Και επειδή δεν πρόκειται να ασχοληθείτε με όλα τα παραπάνω, να αφήσετε τα Εξάρχεια στην ταραγμένη ησυχία τους. Είναι αυτή που ταρακουνά γι’αυτό σας ενοχλεί. Τα Εξάρχεια είναι το καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό καζάνι της Αθήνας. Συγκεντρωμένες οι περισσότερες εκδόσεις και βιβλιοπωλεία, καταστήματα με μουσική, σχολές, συλλογικότητες, εγχειρήματα αλληλεγγύης. Και φυσικά είναι γειτονιά, γειτονιά με τα σχολεία της, τα πάρκα και τα καφενεία της. Οι άνθρωποί της, ατομικά και συλλογικά, μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις, πολιτικά ή πολιτιστικά δρώμενα και μέσα από την καθημερινότητά τους ζουν και εκφράζονται, και αν χρειαστεί αντιδρούν στην όποια εξουσία καταπατά δικαιώματα και πνίγει με χημικά. Kαι ναι, φυσικά, τα Εξάρχεια έχουν και πολλά άσχημα όπως και κάθε άλλη γειτονιά της Αθήνας. Φτώχεια, ηρωίνη, τσιμέντο… Αλλά τα Εξάρχεια έχουν τον τρόπο τους, χρόνια τώρα, και καταφέρνουν μέσα από την απλότητά τους να διατηρούν καθαρή την ταυτότητα και την ακεραιότητά τους και ας έχουν βρώμικους τοίχους. Τα Εξάρχεια είναι η πιο δημιουργική και ανήσυχη γειτονιά της Αθήνας. Και έτσι θα παραμείνει. Φυσικά, εκφράζουμε τις προσωπικές μας απόψεις και δεν εκπροσωπούμε κανένα. 

Α! Και πριν ..τελειώσετε τα Εξάρχεια, κοιτάξτε πρώτα να τελειώσετε με τα χρέη της επιχείρησης σας, της νδ, πριν σας τελειώσει ο κόσμος μια και καλή. 

#inExarchiagr