Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Πόσα κοστίζει ο Συριζα στα Media;

13939320_565271396993369_4343079002423066799_n
Η διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει «κοστίσει» στους τηλεοπτικούς σταθμούς περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε ενάμιση χρόνο, καθώς έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν τις δέουσες οφειλές που απέφευγαν συστηματικά επί σειρά ετών, με την ανοχή, αν όχι και την ενθάρρυνση, των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ήδη, το δημόσιο ταμείο έχει ενισχυθεί με 51 εκατ. ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς με βάση καταλογισμό προηγούμενων και τρεχόντων οφειλών.

Τα έσοδα αυτά δεν προέρχονται από την επιβολή νέων φόρων στην επιχειρηματικότητα από τη «φορομπηχτική» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την εφαρμογή παλιότερων διατάξεων και ραδιοτηλεοπτικών ρυθμίσεων, οι οποίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες, παρέμεναν ανενεργές και ενεργοποιήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο. Πρόκειται έτσι, για έσοδα:

* Ύψους 9,6 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Για το «δικαίωμά» τους να μην το καταβάλλουν είχαν αντισταθεί σθεναρά οι τηλεοπτικοί σταθμοί την περίοδο της άνοιξης του 2015, δεδομένου ότι δεν τους είχε ζητηθεί η καταβολή στο παρελθόν, ή μάλιστα… απαλλάσσονταν με διοικητικές αποφάσεις από την καταβολή του. Στο ίδιο ποσό περιλαμβάνονται και βεβαιωμένα, τελεσίδικα πρόστιμα για διαφόρων ειδών παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

* Ύψους 41,4 εκατ. ευρώ, από το 2015 και μόνο από το Α’ Εξάμηνο του 2016, από τον φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων ή ειδικό φόρο τηλεόρασης. Ο φόρος αυτός είχε καταργηθεί στο παρελθόν, όμως επανήλθε με την έλευση των Μνημονίων από το 2010. Ωστόσο, οι προηγούμενες κυβερνήσεις με συνεχείς τροπολογίες ανέβαλαν συστηματικά την απόδοσή του από τα κανάλια. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε άλλο από το να σταματήσει να εισηγείται και να ψηφίζει τέτοιου είδους τροπολογίες.

Για το ίδιο διάστημα και τις ίδιες υποχρεώσεις, μένει να καταβληθούν ακόμη 48,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν βεβαιωμένες οφειλές.