Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Σκέψεις για την θρησκεία

Ήθελα να περάσουν κάποιες μέρες, για να εξετάσω το πρόβλημα από απόσταση. Μέσα στις μέρες του Πάσχα, επανήλθε στον δημόσιο διάλογο το θέμα της θρησκείας και η σχέση της με την ελληνική κοινωνία. Αρχικά είχαμε τις δηλώσεις Αμβροσίου, που σε μια έκρηξη αγάπης, ευχήθηκε να νεκρώσει το χέρι του Νίκου Φίλη και να τρυπήσουν τα στομάχια των αθέων. Ο Αμβρόσιος χρησιμοποιεί την θρησκεία για να καλλιεργήσει έναν γελοίο εθνικισμό. Αυτό το πρόσωπο της εκκλησίας πρέπει να προβληματίσει την ίδια την εκκλησία.

Έπειτα έχουμε ορισμένους άθεους που μέρες νηστείας οργάνωσαν επιδεικτικά μια κρεατογιορτή. Αυτοί καταγγέλουν την θρησκεία συλλήβδην ως οπισθοδρόμηση, με έναν τρόπο εφηβικό και δογματικό.

 

Με αφορμή αυτά τα περιστατικά κατανοούμε πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαμάχης. Δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ θρησκευτικότητας και αθεϊας. αλλά μεταξύ αλληλοσεβασμού και δόγματισμού. Το κήρυγμα μίσους του Αμβρόσιου και η δογματική αντίδραση της μη νηστεύουσας ομάδας εκπροσωπούν την ίδια δογματικότητα που ντύνεται με διαφορετικό μανδύα. Στην μέση βρίσκονται άνθρωποι νηφάλιοι και ανεκτικοί, και πιστοί και άθεοι, που αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο, αποδέχονται και σέβονται ο ένας τον άλλον και δεν προσπαθούν να επιβάλλουν με βίαιο τρόπο τα πιστεύω τους.