Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Σπάζοντας το τρίπτυχο της διαφθοράς

13669701_560207667499742_3693929985164416611_n

Στην συλλογική συνείδηση των ελλήνων πολιτών οι εξεταστικές επιτροπές δεν σημαίνουν κάθαρση. Σημαίνουν προσχηματικές διαδικασίες, πυροτεχνήματα και μηχανισμούς συγκάλυψης σκανδάλων. Σημαίνουν ένα δώρο των Βουλευτών προς τους Βουλευτές. Και πράγματι όλοι μπορούμε να θυμηθούμε εξεταστικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν για λόγους μικροκομματικού τακτικισμού, ρεβανσισμού και φτηνού πολιτικού εντυπωσιασμού.

Η εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της διαπλοκής ανάμεσα στο αμαρτωλό τρίγωνο των τραπεζών, των συστημικών ΜΜΕ και των κομμάτων δεν είναι μία από αυτές τις επιτροπές. Οι εργασίες, οι έρευνες και τα αποτελέσματα της Επιτροπής αυτής άνοιξαν ένα παράθυρο ενημέρωσης στον Έλληνα πολίτη.

Οι πολίτες που υφίστανται και υπομένουν μια οικονομική και κοινωνική κακοποίηση, που στιγματίζονται ως τεμπέληδες, και μόνοι υπεύθυνοι της κρίσης, πλέον γνωρίζουν τι είδους σχέσεις διατηρούσαν το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο της χώρας.

Τι μας δείχνουν τα ευρήματα;

1. Τα πολιτικά κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού εξασφάλιζαν – με εγγύηση του δημοσίου και του ελληνικού λαού- την ρευστότητα των τραπεζών και οι τράπεζες τροφοδοτούσαν χρηματοδοτικά αυτά τα κόμματα, ακόμα και όταν τα τελευταία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

2. Οι χρεοκοπημένες τράπεζες παρείχαν γενναιόδωρα δάνεια χωρίς εγγυήσεις σε χρεοκοπημένα κανάλια, τα οποία με τη σειρά τους εξαργύρωναν αυτήν τη γενναιοδωρία, παρέχοντας υπηρεσίες γραφείων προπαγάνδας στα πολιτικά κόμματα της, πάλαι ποτέ, καθεστηκυίας τάξης.

3. Τα ίδια κόμματα διασφάλιζαν την λειτουργία των συστημικών ΜΜΕ, που συνέχιζαν να λειτουργούν δίχως άδειες αλλά και δίχως προβλήματα μέσα στο ανεξέλεγκτο περιβάλλον που δημιούργησαν.

Οι απλόχερες αυτές χρηματοδοτήσεις προσφέρονταν την ίδια ώρα που η μέση ελληνική επιχείρηση ασφυκτιούσε λόγω της έλλειψης ρευστότητας και πάσχιζε να εξασφαλίσει κάποια χρήματα για να συνεχίσει να λειτουργεί. Μα πάντα συναντούσε κλειστές πόρτες και αυστηρά βλέμματα νομοταγών τραπεζιτών που στα ψηλά κλιμάκια τσαλαπατούν κάθε νόμο και κάθε δεοντολογία.

Αυτή η εξεταστική επιτροπή έχει αποκαλύψει τη νοσηρή νοοτροπία και αντίληψη περί εξουσίας που έχουν πολλά κεντρικά στελέχη αυτού του παλαιού καθεστώτος. Οι τσιφλικάδες αυτοί αντιλαμβάνονται την πολιτική και τη χώρα ως προσωπική ιδιοκτησία τους. Σήμερα αυτός ο φαύλος κύκλος σπάει. Τον σπάμε εμείς. Και το τρίπτυχο κλοτσάει. Ας κλοτσάει.