Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Το Brexit και οι απλουστεύσεις!

 

brexit

Άνοιξε και επισήμως το προ-δημοψηφισματικό debate για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δούν πιο προσεκτικά τα στρατόπεδα κάποιοι ενδεχομένως να εκπλαγούν:

Υπέρ του Brexit τάσσονται οι μισοί συντηρητικοί του Cameron, που δεν θέλουν να δεσμεύονται από την εργατική νομοθεσία της ΕΕ, ούτε από τα ανοικτά σύνορα εντός της Ηπείρου. Θέλουν να αποστασιοποιηθούν, για να έχουν την «εθνική κυριαρχία» να επιβάλλουν περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, να μειώσουν τον αριθμό των προσφύγων κλπ. Ο Cameron δέχτηκε να ταχθεί υπέρ μετά την διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τη δημιουργία ενός «ειδικού καθεστώτος» για την Αλβιώνα.

Σύσσωμη, υπέρ την παραμονής, τάσσεται η ριζοσπαστική αριστερά του Jeremy Corbyn, που παρ΄όλη τη διαχρονική κριτική του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατανοεί πώς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό πείραμα! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στεκόμαστε κριτικοί απέναντι στο δημοκρατικό έλλειμμα, την αιώνια λιτότητα, και τις ανεπάρκειες της ΕΕ.

Αυτό για τους φίλους που απλοποιούν επικίνδυνα την πολιτκή πραγματικότητα και τους συσχετισμούς. Ο κόσμος δεν χωρίζεται ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΕ, έναν τόσο περίπλοκο πολιτικό μηχανισμό. Η ΕΕ είναι η ΕΕ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της περιβαλλοντικής προστασίας, των προσωπικών δεδομένων. Αλλά είναι και η ΕΕ της ανεξήγητης λιτότητας, η Ευρώπη του Orban και του Kaczynski, που επίσης ζητούν «εθνική κυριαρχία» για να επιβάλλουν την ακραία συντηρητική τους ατζέντα.

Τα ζητήματα είναι πιο περίπλοκα. Η πολιτική πραγματικότητα το ίδιο.

Και εμείς περιμένουμε και πολεμάμε μαζί με όλες της δυνάμης μιας ριζοσπαστικής αριστεράς, που θα ισχυροποιηθεί για να αλλάξει τους συσχετισμούς προς το προοδευτικότερο.