Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Περί πλαστών πτυχίων

Σχετικά με την υποψία αποδοχής των πλαστών εγγράφων, υπάρχουν δυο αναγνώσεις τις οποίες θα μπορούσε να κάνει κανείς.

Η πρώτη αφορά φυσικά στο ανήθικο του πράγματος. Είναι απαράδεκτο να επιβραβεύεται ο «ελάχιστος δυνατός κόπος» και η κακώς νοούμενη «καπατσοσύνη» σε βάρος ανθρώπων που μόχθησαν για να αποκτήσουν επαγγελματική επάρκεια. Αυτή η εξιδανίκευση της «παρατυπίας» που δείχνει δήθεν ευφυϊα, έχει ως αποτέλεσμα την επαγγελματική ανεπάρκεια, την αντι-κοινωνικότητα, την διάχυση της λογικής της παρανομίας. Μια αποδοχή λοιπόν των πτυχίων αυτών θα οδηγούσε και σε βαθύτερη δυσπιστία προς το πολιτικό προσωπικό που ως θεσμός θα πρέπει να διαφυλάξει την αξιοκρατία, την διαφάνεια και την λογοδοσία, αντί να «συγχωρεί» τους καπάτσους.

Η δεύτερη ανάγνωση αφορά στον φαρισαϊσμό της αντιπολίτευσης, που ενώ πορεύεται κραδαίνοντας την σημαία της αριστείας, αποδεικνύεται ότι το κάνει εντελώς προσχηματικά. Ήταν επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας που αυτά τα εκπαιδευτήρια πωλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους «μαθητές» και μοίραζαν ψεύτικους τίτλους με την ανοχή της τότε κυβέρνησης.

Αυτά τα προσχήματα, αυτή η ανειλικρίνεια και αυτή η διάσταση ανάμεσα σε όσα λέγονται και όσα εννοούνται αποτελεί την βασική αιτία της σημερινής ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος συλλήβδην. Και σήμερα που προσπαθούμε να δαμάσουμε το χάος, έχουμε τους δημιουργούς του χάους να μας κατηγορούν για κάτι που αυτοί νομιμοποίησαν και αυτοί θα διαιώνιζαν αν είχαν την δυνατότητα και την εξουσία.