Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

2017

Φίλες και φίλοι,

συνήθως τέτοιες μέρες γίνεται ένας απολογισμός του χρόνου που φεύγει.

Δεν θα ακολουθήσω το μονοπάτι και δεν θα το κάνω κυρίως γιατί το 2016 δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή χρονιά. Brexit, Trump και ένας αρκετά δαπανηρός φόρος αίματος σε αρκετές γωνιές του πλανήτη, συνθέτουν ένα σκηνικό δράματος. Ο κόσμος παίρνει μια περίεργη τροπή που είναι αρκετά δυσοίωνη. Και στα εγχώρια ο πολίτης συνεχίζει να είναι μουδιασμένος βλέποντας να συνεχίζεται το εθνικό δράμα, παρά τις προσπάθειές του.

Όλο αυτό μας προκαλεί το ερώτημα. Τί μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο; Όχι όλο τον κόσμο, αλλά όσο κόσμο μπορούμε. Και η απάντηση είναι: Ως πολίτες να πράξουμε αφανώς και ηρωικά όποτε μπορούμε και όπου μπορούμε. Ως πολιτικοί να μεριμνούμε. Να αντιστεκόμαστε στα πρόσωπα του Κακού, και να συγκροτούμε σχέδια και στρατηγικές και όχι γενικόλογες εκθέσεις, για τον δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Σε αυτές τις γιορτές θα εκτιμήσω κάθε δευτερόλεπτο παύσης που θα μου δοθεί μετά από ένα 2016 έντονο. Γεμάτο μικρές νίκες και μικρές ήττες, απογοητεύσεις και ελπίδες αλλά συνεχή προσπάθεια. Προσπάθεια μπας και καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι σε αυτόν τον τόπο έστω μέσα σε αυτό το σφιχτό πλαίσιο που μας πιέζει.

Πράγματι για την Ημαθία καταφέραμε αρκετά. Κάποια που ο κόσμος τα κατάλαβε και άλλα που δεν έγιναν γνωστά. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Δεν θα γίνουν αν οι πολίτες δεν μετέχουν. Αν δεν απαιτήσουν και δεν καινοτομήσουν και οι ίδιοι. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Κυρίως για τον αγρότη και τον άνεργο νέο και την φυγή του παραγωγικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Συνεχίζουμε! Όχι μόνο να πράττουμε αλλά και να επικοινωνούμε. Και αυτή είναι η ευχή μου για το 2017. Να επικοινωνούμε περισσότερο. Να μην κλείνεται ο καθένας στην άνετη και ασφαλή του σφαίρα των βεβαιοτήτων. Να ανοίγει πόρτες και αυτιά. Να ακούει. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τον διχασμό και τους τοίχους. Και από τοίχους πια δεν ακούμε άλλο τίποτα.

Καλό 2017!