Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

4 μαρτυρίες για το τρίπτυχο της διαπλοκής

13533077_548917928628716_2811309904216481844_n

1. Η εξεταστική επιτροπή για την δανειοδότηση των κομμάτων και των Media αποκαλύπτει πράγματα που – αυτό είναι το χειρότερο- όλοι γνωρίζαμε. Τώρα ξέρουμε και τις λεπτομέρειες.

Οι ελληνικές τράπεζες δάνεισαν 900 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ με ακάλυπτο κίνδυνο που κυμαινόταν από 50% έως 90%, χωρίς τις αναγκαίες εξασφαλίσεις, ενώ χορηγούσαν νέα δάνεια σε ΜΜΕ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων τόκων. Συγκεκριμένα την άνοιξη του 2016 δόθηκε στην εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν παλαιότερες οφειλές. Τον Σεπτέμβριο του 2014 δόθηκε στο ΜΕΓΚΑ ποσό 96.756.000 ευρώ εκ των οποίων τα 81.249.000 αφορούσαν αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών και παράλληλα δόθηκε και «ζεστό χρήμα 15.500.000 ευρώ.

Θα μου πείτε, τί είναι τα media; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι για να υποστούν ελέγχους και να ακολουθήσουν τους κανόνες που ακολουθούμε όλοι οι υπόλοιποι; Όχι βέβαια. Τα media είναι εκτός των νόμων του κράτους. Ενίοτε είναι οι νόμοι. Ενίοτε είναι το κράτος.

Αλλά σήμερα η βρύση κλείνει και όσοι έμαθαν να ξεδιψούν εις βάρος άλλων κλοτσούν. Ας κλοτσούν.

2. Ο κ. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank τελικά μας «εξομολογήθηκε» τις λεπτομέρειες για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ. Από τις εξομολογήσεις μάθαμε:

* Η Alpha Bank, συνολικά έχει δώσει 311 εκατ. ευρώ δάνεια σε ΜΜΕ.
* Καλυμμένα είναι μόλις το 50% των δανείων που δόθηκαν.
* Στον Στ. Ψυχάρη δόθηκαν σταδιακά 57.300.000 ευρώ για να αγοράσει τις μετοχές του ΔΟΛ. Αγόρασε όλες τις μετοχές, απέκτησε το 100% και κατόπιν τις μεταβίβασε σε μία άλλη εταιρεία, τη «Σπ. Ψυχάρης», η οποία απορροφήθηκε από τον ΔΟΛ, με αποτέλεσμα ο ΔΟΛ να οφείλει σήμερα τα χρήματα με τα οποία τον αγόρασε η εταιρεία Στ. Ψυχάρης.
* Το 2013 στον ΔΟΛ δόθηκε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 98,6 εκατ. (15,5 νέο και 82 για κάλυψη υφισταμένου δανείου) από την Alpha Bank, την Εθνική και την Πειραιώς, επειδή στα εισηγητικά σημειώματα υπήρχαν «αισιόδοξες εκτιμήσεις και θετική προοπτική της οικονομικής κατάστασης του ΔΟΛ».
* Την 1η Αυγούστου 2006 δόθηκε στη θυγατρική εταιρεία των συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη Brionteltd δάνειο 3,5 εκατ. για να ανεγείρει κτήρια σε ιδιόκτητο ακίνητο στο Πόρτο Χέλι. Τα κτήρια δεν έγιναν ποτέ!
Ο υπεύθυνος της Alpha Bank είπε στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν έγινε ποτέ τεχνικός έλεγχος και δεν προσκομίστηκαν ποτέ παραστατικά που να αποδεικνύουν την εκτέλεση των εργασιών που αποτελούσαν το αντικείμενο της χρηματοδότησης!

 3. O Φ. Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Εurobank παραδέχθηκε στην κατάθεσή του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια προς κόμματα και media πώς το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνειο από τη Eurobank ύψους 5,2 εκατ. ευρώ με μια απλή υποσχετική επιστολή. Επρόκειτο μάλιστα για το τρίτο συνεχόμενο δάνειο που είχε δοθεί από την Eurobank στο ΠΑΣΟΚ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί με τους τόκους φτάνουν τα 13 εκατομμύρια ευρώ (5,2 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ με μία υποσχετική επιστολή και 3,3 εκατ. ευρώ στη ΝΔ χωρίς τους τόκους).

Η Eurobank, πέρα από τα δάνεια σε κόμματα είχε δώσει δάνεια συνολικά 85 εκατ σε επιχειρήσεις ΜΜΕ. Δεν θα έπρεπε να προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα για την προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων ΜΜΕ σε σχέση με εταιρείες άλλων κλάδων;

4. Πριν την κρίση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφάνιζαν κατά μέσο όρο έσοδα 4 εκατ. το μήνα από δάνεια και κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα ίδια κόμματα έχουν σήμερα συνολικές δανειακές οφειλές 370 εκατομμυρίων ευρώ τις οποίες δεν εξυπηρετούν. Και σήμερα να ξεκινούσαν να αποπληρώνουν τα υπέρογκα δάνειά τους, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσαν να τα ξοφλήσουν ούτε σε μερικές δεκαετίες.

Οι σχέσεις κομμάτων-τραπεζών- ΜΜΕ συνοψίζονται στην επί χρόνια «γενναιόδωρη» δανειοδότηση από τις τράπεζες προς κόμματα (370 εκ) και ΜΜΕ (900 εκ.) συχνότατα χωρίς ουσιαστικές και επαρκείς εγγυήσεις, χωρίς σεβασμό ακόμα και στις ελάχιστες σχετικές νομοθετικές προβλέψεις. Για να το πούμε αλλιώς! Οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού παρείχαν ζεστό χρήμα μόνο στους ημέτερους καναλάρχες και κομματάρχες εις βάρος του δημοσίου και των ελλήνων πολιτών.

Πριν την κρίση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφάνιζαν κατά μέσο όρο έσοδα 4 εκατ. το μήνα από δάνεια και κρατικές χρηματοδοτήσεις. Τα ίδια κόμματα έχουν σήμερα συνολικές δανειακές οφειλές 370 εκατομμυρίων ευρώ τις οποίες δεν εξυπηρετούν. Και σήμερα να ξεκινούσαν να αποπληρώνουν τα υπέρογκα δάνειά τους, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσαν να τα ξοφλήσουν ούτε σε μερικές δεκαετίες.

Οι σχέσεις κομμάτων-τραπεζών- ΜΜΕ συνοψίζονται στην επί χρόνια «γενναιόδωρη» δανειοδότηση από τις τράπεζες προς κόμματα (370 εκ) και ΜΜΕ (900 εκ.) συχνότατα χωρίς ουσιαστικές και επαρκείς εγγυήσεις, χωρίς σεβασμό ακόμα και στις ελάχιστες σχετικές νομοθετικές προβλέψεις. Για να το πούμε αλλιώς! Οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού παρείχαν ζεστό χρήμα μόνο στους ημέτερους καναλάρχες και κομματάρχες εις βάρος του δημοσίου και των ελλήνων πολιτών.