Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Breivik και νόμος

breivik

Ο Breivik, ο Νορβηγός μακελλάρης που τυφλωμένος από την ακροδεξιά ρητορική, σκότωσε 77 νέους κατά τη διάρκεια μιας πολύ-πολιτισμικής εκδήλωσης, καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση- το μέγιστο του Νορβηγικού σωφρονιστικού συστήματος. Και κατέφυγε στα δικαστήρια για απάνθρωπη μεταχείριση. Και δικαιώθηκε.

Ξέρω πως για πολλούς είναι εξοργιστικό. Και για εμένα το ίδιο. Αλλά είναι επίσης και μια ένδειξη της δημοκρατικής ανωτερότητας. Αυτή τη δημοκρατία που παραβίασε ο Breivik, αυτήν επικαλείται για να τον προστατέψει τώρα. Και αυτή σε μια πράξη, ανώτερης περιφρόνησης, αποδέχεται την έκκλησή του και είναι σαν να του λέει: «Αυτά είναι τα οφέλη μιας αξίας που εσύ προσπαθείς με νύχια και με δόντια να καταστρέψεις»

Δεν θέλω να κάνω άστοχες συγκρίσεις. Αλλά στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, που άνθρωποι διώχθηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που εξαιτίας των πολιτικών τους φρονημάτων, οι πολιτικοί τότε εκπρόσωποι παρενέβησαν στη δικαιοσύνη και τα σωφρονιστικά ιδρύματα και αύξησαν τον χρόνο κράτησής τους, και χειροτέρεψαν τις συνθήκες αυτής της κράτησης. Και ήταν αυτοί οι ίδιοι που μας έκαναν κριτική για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού ιδρύματος. Για το κλείσιμο των μονάδων άθλιων κρατήσεων τύπου φυλακών Γ, για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την πίστη μας σε έναν νόμο που δεν τιμωρεί αλλά επιχειρεί να σωφρονίσει.