Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Hoaxes

hoax

Υπάρχει αυτή η σελίδα. Είναι η έξυπνη πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων που ανέλαβαν να καταρρίψουν όλους εκείνους τους μύθους και τις κατασκευασμένες ειδήσεις (hoax) σχετικά με εγκλήματα των νεοαφιχθέντων στην Ευρώπη (ή για τα εν λόγω site, «λαθρομεταναστών»), που στηρίζουν τον φόβο και την άγνοια.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς υπάρχουν δυο κατηγορίες αυτών των κατασκευαστών. Οι ακροδεξιές και οι click-bait ιστοσελίδες – αυτές δηλαδή που με παραπλανητικούς τίτλους, κατασκευασμένες ειδήσεις, τραβηχτικές φωτογραφίες κλπ προσπαθούν να εκμαιεύσουν την προσοχή (και το κλικ) του αναγνώστη.

Οι «ειδήσεις»  αυτές κατασκευάζονται «με βάση πληροφορίες» ή «μαρτυρίες» που δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά αλλού. Η «είδηση» μπορεί να εμφανίζεται και σε διάφορες παραλλαγές στον χώρο και τον χρόνο.

Ένας άλλος τρόπος είναι με την παρουσίαση οπτικού υλικού (βίντεο ή φωτογραφιών) αλλά παρουσιασμένου σε εντελώς κατασκευασμένο πλαίσιο. Έτσι ένα βίντεο με άσχετες συγκρούσεις με την Αστυνομία στην Κινσάσα του Κονγκό μετατρέπεται σε «επίθεση λαθρομεταναστών στα ΜΑΤ στην Αθήνα», ενώ η άρνηση των προσφύγων να δεχθούν ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό, λόγω διαμαρτυρίας μετατρέπεται σε άρνηση τους λόγω της παρουσίας του σταυρού στα κιβώτια.

Ένας τρίτος τρόπος είναι να αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία διαστρεβλώνονται για να ταιριάξουν στην αφήγηση του τρόμου. Έτσι, ένας τσακωμός μεταξύ δυο προσφύγων που προκαλεί την επέμβαση της αστυνομίας σε κέντρο φιλοξενίας στην Ουγγαρία μετατρέπεται σε «σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα εργαζόμενη στο κέντρο».

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να τσεκάρουμε την αξιοπιστία αυτών που εμείς οι ίδιοι αναπαράγουμε στα κοινωνικά δίκτυα και να μην γινόμαστε άκριτα στρατιώτες της προπαγάνδας. Εξ ίσου σημαντικό να ορθώνουμε τον λόγο μας απέναντι σε προφανή ψέματα. Συμμετέχοντας στην μάχη της αλήθειας ενάντια στο ψέμα, συμμετέχουμε στον πόλεμο της ανθρωπιάς ενάντια στο μίσος, που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη.