Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Jo Cox, μια Ιφιγένεια

« Έχουμε πολύ περισσότερα κοινά, από όσα έχουμε να μας χωρίζουν».

Αυτά ήταν λόγια της Jo Cox. Χτες δολοφονήθηκε στην περιφέρειά της στο Yorkshire. Ο οπαδός του Brexit καθώς την πυροβολούσε και την μαχαίρωνε φώναξε: Britain first.

Μέσα σε μια κοινωνία υπάρχουν όρια, υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν ελευθερίες, υπάρχει ΣΥΜΒΟΛΙΚΆ τερεν αντιπαραθέσεων και διαφωνιών, υπάρχουν ενίοτε και οι λεκτικοί τραυματισμοί. Χτες τα συμβολικά τερέν καταργήθηκαν όταν η Jo Cox αντί να δεχθεί μια λέξη έστω επιθετική, δέχτηκε μια μαχαιριά και μια σφαίρα από κάποιον που διαφωνούσε μαζί της.

Και όλα αυτά γίνονται μέσα σε μια ατμόσφαιρα πόλωσης και διχασμού. Πρέπει να πούμε όχι σε αυτήν την πόλωση που καλλιεργείται σε πάρα πολλές κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη.

Και στην χώρα μας, όποτε άκουγα και όποτε ακούω αυτούς τους λόγους από δεξιά και αριστερά που τάζουν «κρεμάλες» στους «προδότες», όποτε ακούω εθνικόφρονες να συντηρούν μύθους για να αποδεικνύουν ότι είναι περισσότερο Έλληνες από άλλους, ενοχλούμαι. Είναι λόγοι πόλωσης, θολούρας που απαγορεύουν την νηφάλια κριτική, την ανάλυση, την σοβαρή αντιπαράθεση και εκδηλώνουν μια διάθεση να εγκαταλείψουμε τα συμβολικά τερέν και να καταφύγουμε στην αντι-κοινωνική βία.

Έλεγε ο Ντε Γκωλ: «Πατριωτισμός είναι όταν αγαπάς την χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν μισείς όλες τις άλλες.» Ένας τέτοιος εθνικιστής σκότωσε χτες την Jo Cox. Και πιθανόν την σκότωσε γιατί τον σκανδάλιζε η «προδοτική» μετριοπάθειά της και η ιδέα της ότι η δύναμη βρίσκεται εν τη ενώσει.