Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Nuit Debout – ‘Τα όνειρά μας δεν χωρούν στις κάλπες σας’

nUIT dEB

Nuit Debout σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, ολονύκτια εξέγερση. Έτσι βαπτίζουν το κίνημα που απλώνεται στις γαλλικές πόλεις και διαχέεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές. Κάποιοι μιλούν για ένα ξαφνικό λαϊκό ξέσπασμα. Εγώ θα έλεγα ότι είναι η εμφάνιση μιας κατάστασης που ωρίμαζε από καιρό. Ωρίμαζε τον προηγούμενο Δεκέμβρη στις συναντήσεις και διαδηλώσεις των πολιτών του Παρισιού των ώρα που οι πολιτικές ηγεσίες του κόσμου αποφάσιζαν για το κλίμα. Ωρίμαζε στην αντιδράσεις ενάντια στην αστυνομοποίηση του γαλλικού κράτους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Και με αφορμή το νομοσχέδιο που φέρνει ο Ολαντ για την αγορά εργασίας, βρήκε αφορμή να εκδηλωθεί, σαν αντίδραση στον φόβο και την αδιαφορία!

Μα έχω την αίσθηση ότι το κίνημα αυτό της Γαλλίας, συνδέεται με τα παλιότερα δικά μας κινήματα των πλατειών, όπως και με τα τωρινά ξεσπάσματα στην Ισλανδία και τον κόσμο, που πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια. Και αυτό που συνδέει όλους αυτούς είναι η πολιτική δυσφορία απέναντι στο αδιέξοδο και την αδυναμία να το ξεπεράσουμε. Οι Ευρωπαϊκοί λαοί, χιλιάδες άνθρωποι, νιώθουν ότι η παραδοσιακή πολιτική δεν μπορεί να δώσεις λύσεις. Πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά δεν έχει νόημα και ουσία και πειραματίζονται με άλλες αμεσοδημοκρατικές μεθόδους.

Αλλά ο διαχωρισμός ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά έχει ακόμα νόημα. Οι πολιτικές ταυτότητες έχουν ακόμα ουσία. Οι πιέσεις είναι μεγαλύτερες αλλά η πολιτική ακόμα μετράει. Και αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Μπορεί τα όρια να είναι στενά και οι συνθήκες αντίξοες. Αλλά δίνουμε μάχες πραγματικές και συμβολικές.

Πράγματι οι παραδοσιακοί πολιτικοί θεσμοί, εμείς οι βουλευτές, πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε τις αυθεντίες και να συναντηθούμε με τους ανθρώπους και με τις πολιτικές πρωτοβουλίες τους. Ο ρόλος του βουλευτή ευτυχώς αλλάζει. Οι βουλευτές δεν είναι πια πάτρονες, αλλά συνεργάτες. Και ο πολίτης οφείλει να είναι πολιτικό ον και όχι πελάτης ή μαθητής.

Γι΄αυτό ασχολήθηκα με την πολιτική. Όχι σαν αυθεντία, που δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι. Αλλά σαν ένα μέρος αυτού του κόσμου που πίστεψε στην αλλαγή. Ως κομμάτι των κινημάτων που απαίτησαν το μέλλον. Ακόμα και αν κάποιες από τις προσδοκίες μας διαψεύστηκαν, εγώ εξακολουθώ να πολεμώ. Με λιγότερες φιλοδοξίες, με περισσότερη προσοχή και συγκροτημένο σχέδιο, και με μεγάλη διάθεση να κάνω αυτά τα μικρά πραγματάκια που θα ενισχύσουν την θέση του πολίτη και θα αποδείξουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα που διαχωρίζει την αριστερά από την δεξιά.