Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

Panama Papers

Panama Papers

Ο Τομάς Πικετί είναι ένας σπουδαίος γάλλος οικονομολόγος. Είναι αυτός που έγραψε το «Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» στο οποίο δείχνει πως σήμερα το κέρδος δεν παράγεται από όσους εργάζονται αλλά από όσους διαθέτουν ήδη πλούτο (κατοχή γης, τραπεζικών κεφαλαίων κλπ). Μας έδειξε δηλαδή πως το κέρδος προέρχεται πια από τα νεκρά και λιμνάζοντα κεφάλαια (ιδιοκτησίες γης, ενοίκια) και όχι από την εργασία των ανθρώπων. Αυτό είναι αποτέλεσμα του τραπεζικού τζόγου, ο οποίος νομιμοποιήθηκε την τελευταία τριακονταετία. Είναι όμως και αιτία των υψηλών ενοικίων και της κραυγαλέας ανισότητας που οδηγεί τις κοινωνίες μας σε κλονισμό.

Ο Piketty στάθηκε ένας κριτικός υποστηρικτής της προσπάθειάς μας, ως Συ.ριζ.α να δώσουμε μια αριστερή πνοή στο εγχώριο και ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Τις προάλλες έκανε ένα σχόλιο για τα Panama Papers που το παραθέτω:

«Δεν μπορεί κανείς παρά να είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τη δική τους. Η αλήθεια είναι ότι σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως από την κρίση του 2008. Από πολλές απόψεις, μάλιστα, τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα…. Ας ελπίσουμε – καταλήγει πράγματι – ότι ο κόσμος θα αντλήσει τα διδάγματα που πρέπει από τα Panama Papers και θα αντιμετωπίσει επιτέλους την χρηματοπιστωτική αδιαφάνεια πριν ξεσπάσει η επόμενη κρίση».

Τα Panama Papers έδειξαν πώς λίγοι ευημερούν εις βάρος των πολλών. Έδειξε επίσης τις αδυναμίες των μικροπολιτικών μας συστημάτων. Μας έδειξε τέλος ότι πρέπει να κάνουμε βήματα πολιτικής ενοποίησης για να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο φαινόμενο της φοροδιαφυγής που αιμορραγεί τις κοινωνίες μας.