Βουλής 4, Γραφείο 114, Αθήνα froso.karasarlidou@gmail.com

React – Μην κρατάς το σπίτι σου κλειστό

prosfiges-skines

Στην επιστολή μου για την φιλοξενία των προσφύγων στη Νάουσα, ανέφερα και την προκατάληψη που θέλει τους πρόσφυγες να τρώνε το φαγητό μας, να υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες μας, να νέμονται όσα μας ανήκουν. Προσπάθησα να εξηγήσω πως το προσφυγικό όχι μόνο δεν εξαντλεί τοπικούς πόρους, αλλά μπορεί να ξεκλειδώσει και νέους. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό.

Ο Δημος Θεσσαλονικης, στο πλαίσιο του προγράμματος #‎REACT, που χρηματοδοτεί η ΕΕ μέσω της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης διαμερισμάτων, από 60 τμ και άνω, ώστε να αξιοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, οικογενειών και ατόμων, που έχουν ζητήσει άσυλο και με στόχο τη σταδιακή μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

– Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα λαμβάνουν ενοίκιο έως και 400€, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, την κατάσταση και το σταθερό εξοπλισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.

– Υπάρχει πρόβλεψη ποσού για επισκευές που θα απαιτηθούν, ενώ προβλέπεται πλήρης αποκατάσταση τυχόν ζημιών κατά την παράδοση των διαμερισμάτων στους ιδιοκτήτες, στο τέλος του προγράμματος.

– Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη την πρόσληψη ατόμων που θα επιβλέπουν καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων.

– Οι λειτουργικές ανάγκες των διαμερισμάτων (λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρισμού, νερού και κοινοχρήστων) καλύπτονται εξολοκλήρου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι πρόσφυγες που πρόκειται να φιλοξενηθούν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οικογένειες με παιδιά, που έχουν καταγραφεί και ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και έχουν διέλθει ιατρικού ελέγχου.